Cum să faci un blog

În ultimele zile constat că mulţi vizitatori au ajuns aici căutând pe google răspuns la întrebarea din titlu. M-am decis să le dau câteva puncte de pornire, cu toate precauţiile necesare, având în vedere că cel care tastează aşa ceva este un începător.

Prima chestie ar fi câteva răspunsuri la întrebarea adiacentă: DE CE să-ţi faci blog? Sunt mai multe posibilităţi:

- ai ceva de zis
- vrei să fii în legătură cu prieteni de nădejde şi vrei să-ţi cauţi noi prieteni
- vrei să-ţi antrenezi disponibilităţile de scriitor (da, şi asta se educă!)
- eşti niţel exhibiţionist, îţi place să araţi ceea ce gândeşti/citeşti/fotografiezi
- ş.a.m.d.

Ai auzit că toată lumea are blog, până şi mătuşa, ba chiar şi vecinul ochelarist de la patru care ţi-a spart cauciucul la bicicletă după ce ai trecut de mai multe ori peste ochelarii lui. Tu nu. Fundamental, pentru că nu ştii nici măcar cum arată un blog, şi care este diferenţa dintre un blog şi un site. Ei bine, capul sus!, am să-ţi dau o veste bună: în vreme ce citeşti acest text, te afli deja pe unul dintre blogurile mele. Nu-i aşa că te bucuri? :-)

Partea frumoasă a lucrurilor este că eşti la doi paşi de a-ţi face tu însuţi un blog. Practic, primul lucru pe care îl poţi face este să citeşti cu atenţie tot ce-ţi voi spune în continuare. După care treci la execuţie, recitind eventual tot ceea ce n-ai priceput. Dacă nelămuririle persistă, scrii un comentariu şi sunt aici să-ţi răspund.

Cuvântul “blog” este o prescurtare de la “web log”, aşa că un blog este până la urmă un fel de web, sau un site, cum i se mai zice. Fundamental, ar fi unul şi acelaşi lucru, doar că anumite diferenţe există, şi sunt demne de băgat în seamă. Ideea este însă că la început, pentru a face un blog, nu ai nevoie să ştii nici HTML, nici CSS, nici Flash, nici altă drăcovenie despre care vorbesc programatorii sau super-hiper-pasionaţii de calculatoare. Ascultă la mine, poţi fi idiot ca Oana Zăvoranu, dacă vrei să-ţi faci blog îţi faci pur şi simplu. Până şi eu am reuşit, şi nu o dată :-)

Şi asta pentru că există nenumărate platforme care îţi pot găzdui blogul gratuit, şi-ţi pun la dispoziţie toate uneltele de care ai nevoie, şi pe care le poţi utiliza în bună măsură intuitiv. Blogger şi Wordpress sunt cele mai gustate de către români, şi asta pentru că sunt disponibile gratuit. TypePad are un foarte mare succes şi el, dar trebuie să-ţi spun că va trebui să plăteşti 4.95 USD lunar pentru acces, chestie pe care eu personal n-aş face-o, dar e dreptul tău să-ţi foloseşti cartea de credit cum vrei. În privinţa hostingului Wordpress, este gratuit, cum ziceam, dar unele dintre facilităţi sunt plătite (de exemplu, schimbarea temei sau inserarea bannerelor de la Google Adsense, lucruri foarte importante după mine). Singurul care este gratuit 100%, şi vine cu toate facilităţile, rămâne Blogger, proprietatea Google, care în plus este optimizat deja să-ţi monetizeze proiectul cu Google Adsense.

De aceea îţi voi explica în cele ce urmează cum să-ţi faci un blog pe Blogger.

1. Accesează www.blogger.com

2. Dă click pe săgeata portocalie care spune “creaţi-vă un blog”.3. Scrie adresa ta de e-mail, o parolă, un nume de utilizator.4. Dă click pe săgeata portocalie.5. Pune un titlu blogului tău şi asignează-i o adresă. Adresa va fi parte din adresa web a blogului tău. De exemplu, dacă îţi alegi oanazavoranu, blogului tău va avea adresa http://oanazavoranu.blogspot.com. Oricine va dori să-ţi viziteze proiectul va trebui să o apeleze.6. Acum ţi se cere să alegi un template, adică o faţă pentru blogul tău. Orice vei selecta va putea fi cu uşurinţă schimbat mai târziu, fără pierderi de conţinut pentru tine.Şi cam asta e. Tocmai ai devenit blogmaster (îţi spun asta ca nu cumva, în febra execuţiei, să fi trecut peste această senzaţie unică). Felicitări!De acum poţi posta texte, fotografii, filme şi muzică.Dar astea urmează să ţi le explic în detaliu în intervenţii ulterioare.

Articole conexe:
32 de metode simple prin care să-ţi faci blogul mai prietenos
Cum să introduci un contoar pe blogul tău
Ascunde o parte din postul tău cu butonul “Citeşte mai mult!”

15 comentarii:

Alex spunea...

Salut :D...Aici e blogul meu www.suez2008.blogspot.com ... as vrea sa te intreb cum pot da mai jos toata partea cu blogul astfel sa imi mai ramana o parte libera deasupra header-ului? Daca stii imi poti trimite un mail la alexinho_2006@yahoo.com . Multumesc!

Cristache spunea...

salut, sint chiar eu, oana zavoranu. vreau sa fac un blog pentru motanul meu dar el e lenes si nu vrea sa scrie. ma poti ajuta?
ps: ii urasc pe huidu si gainusa ca e individiosi pe succesu meu! :)

aliceinwonderland spunea...

bun as vrea sa ta intreb o chestie ar fi foarte important, is curioasa daca cei care vand anumite lucruri pe blogul lor de exemplu o bluza 18 RON trebuie sa plateasca ceva sau sa aiba vreo obligatie de a declara venitul, merciiii mult pentru raspuns imi salvaz viata:)))

Smaranda spunea...

As vrea sa stiu si eu daca pe blog se pot atasa poze? Pentru ca as vrea sa fac ca un fel de prezentare a portofoliului. Multam!

irina ogorodnic spunea...

salut!!am si eu o nelamurire...kum si unde trebuie sa bag codurile?pentru ca sunt membra pe toate blogurile.ro...si trebuie sa postez pe blogul meu un buton pentru ca sa ma accepte.te rog tare mult daca poti sa-mi trimiti raspunsul pe Ira_2sib@yahoo.com..Merci anticipat..

Rokolla spunea...

M-am ghidat putin dupa instructiunile tale!!! E bine ca sunt persoane ca tine care sunt de mare ajutor!!!

Anonim spunea...

jignesti oameni un/o prost/proasta nuti pasa de nimeni si an plus nici nu stii gramatica

christine spunea...

MERSI chiar mam ghidat dupa instructiunile tale si miau fost de folos.

Cristina Grosu spunea...

Multumesc frumos. Mi-au fost de mare ajutor indicatiile tale.

Anonim spunea...

hei :)....am si eu o intrebare .....cum sa fac sa vada si altcinva blogul inafara de mine ?...sa am prieteni...ca pe hi5....sau acest lucru nu se aplica si la blog?....multumesc :)

ZuZyCa spunea...

http://selenyca.blogspot.com/ asta e blogul meu

OneLL spunea...

Buna treaba facu'si cu blogul asta.

Cnva ar trebui sa te plateasca :D
http://onutzonw.blogspot.com

JOHNNY METRELL spunea...

Mulțam fain, metrellu', mi-ai fost de un real folos...

Anonim spunea...

Merci mult ! As avea si eu o intrebare . As putea sa-mi creez un blog si sa postez chestii handmade pe care sa le vand(in conditiile in care n-as putea sa-m fac inca un site , neavand fondurile necesare)?Adica se poate folosi un blog si pentru asa ceva?

Bogdan spunea...

Mersi de articol. Chiar ma gandeam sa creez un blog pe tema casino online. Din ce in ce mai multe persoane sunt interesate de jocurile de noroc si ar fi bine sa le ofer diverse strategii si trucuri.

căutare personalizată